Zweten doen we allemaal…. Echter, zweten kan een beperking worden wanneer je meerdere malen per dag een droog shirtje aan moet trekken!

Zweten is een normale functie van ons lichaam en bedoeld om overmatige warmte aan het lichaam te onttrekken. transpireren_mooimedischsportiefDoor lichamelijke inspanning, emoties/stress en bij het eten van sterk gekruid voedsel neemt de zweetproductie toe. Bij mensen die last hebben van overmatig transpireren, oftewel hyperhidrosis, is de zweetproductie abnormaal verhoogd en meer dan nodig is voor de regulatie van de lichaamstemperatuur. Soms is de zweetproductie zo hoog dat het belemmerend werkt bij sociale contacten. Denk maar eens aan grote natte plekken onder je oksels bij een belangrijke bespreking of jezelf voorstellen met zweterige handen.

Hoe vaak komt het voor?

Overmatig transpireren kan over het gehele lichaam optreden, maar blijft in de meeste gevallen beperkt tot bepaalde gebieden. De oksels, het gezicht, de handpalmen en de voetzolen zijn het vaakst aangedaan door de relatief hoge concentratie zweetklieren in deze gebieden. Plaatselijke hyperhidrosis komt bij ongeveer 2-3 op de 100 personen voor. Mannen en vrouwen zijn even vaak aangedaan en de meeste personen presenteren zich op jongvolwassen leeftijd.

Waarom jij?

De oorzaak voor plaatselijke overmatige zweetproductie is niet exact duidelijk. Het wordt over het algemeen aangenomen dat het centrale zenuwstelsel (de hersenen) overmatig geprikkeld wordt door omgevingsfactoren als warmte en emotionele stress. Daarnaast is bij 30-50% van de personen met hyperhidrosis sprake van een familiaire belasting. In 2006 werd door onderzoekers in Japan zelfs een gen aangetoond dat gerelateerd wordt aan hyperhidrosis van de handpalmen.

Heb jij last van hyperhidrosis?

Voor de diagnose van plaatselijke hyperhidrosis kan een zogenaamde jodiumzetmeel-proef worden ingezet. Hierbij wordt de huid eerste goed afgedroogd en ingesmeerd met een jodium-oplossing. Daarna wordt zetmeel over het gebied gestrooid. Bij de aanwezigheid van zweet zullen de jodium-oplossing en het zetmeel met elkaar reageren en een donkere verkleuring geven. Meestal is zo’n test echter niet nodig.

Botox®, redder in nood!

Er zijn meerdere behandelingen beschikbaar om overmatig zweten tegen te gaan. Door Botox® injecties is het mogelijk om de prikkeloverdracht naar de zweetklieren te blokkeren. De zweetproductie zal vervolgens met ongeveer 95% afnemen.

Na de behandeling blijft de uitscheiding van afvalstoffen via de transpiratie intact. Daarnaast neemt de zweetproductie op andere plekken niet toe. Zogenaamd ‘compensatoir’ zweten is wel beschreven bij sommige personen. Het effect is echter zeldzaam, veelal mild en van voorbijgaande aard. De behandeling met Botox® werkt niet bij iedereen, zo’n 4% van de personen heeft onvoldoende effect.

De behandeling

Bij de behandeling worden om de centimeter oppervlakkige prikjes geplaatst in de oksel (of een ander indicatiegebied zoals de handpalmen of voetzolen). De behandeling duurt ongeveer 10 minuten. De injectienaald is zeer fijn en voor de meeste cliënten voelbaar als een speldenprikje.

Na de behandeling treedt het effect van Botox® na ongeveer 2 dagen op. Het maximale resultaat wordt bereikt na 2 weken. De werkingsduur van Botox® kan per persoon verschillen. Na de eerste behandeling houdt het effect meestal 4 tot 6 maanden aan. Na vervolgbehandelingen wordt deze periode vaak verlengd naar 6 tot 12 maanden. Behandelingen met Botox® bij overmatig transpireren kunnen zonder problemen worden herhaald. Indien je er voor kiest om jezelf niet opnieuw te laten behandelen dan zal je niet meer gaan zweten dan voor de behandeling.

De kosten van anti-transpiratie behandelingen

Een anti-transpiratie behandeling van beide oksels kost normaal gesproken 600 euro per behandeling. Na de behandeling kun je bovendien een nota van de behandeling ontvangen, deze kun je indienen bij jouw zorgverzekeraar. Mooi Medisch Sportief kan behoudens een nota/offerte geen medische verklaring afgeven. Afhankelijk van de zorgverzekeraar en de aanvullende polis wordt de behandeling wel of niet vergoed. Neem voorafgaand aan de behandeling contact op met jouw zorgverzekeraar indien je er zeker van wilt zijn.

Nog wat laatste tips

• Draag bij hyperhidrosis van de oksels luchtige katoenen kleding.
• Draag bij hyperhidrosis van de voeten zo vaak mogelijk open schoenen.
• Vermijd stress (of doe regelmatig ontspanningsoefeningen).
• Vermijd sterk gekruide gerechten.

Meer weten over onze behandeling bij overmatig transpireren? Klik dan hier of maak direct een afspraak in een van onze klinieken.

Bronnen
• Schieman C, Gelfand GJ, Grondin SC. Hyperhidrosis: clinical presentation, evaluation and management. Expert Review of Dermatology. 2010, 5(1): 31-44.
• Higashimoto I, Yoshiura K, Hirakawa N, et al. Primary palmar hyperhidrosis locus
• maps to 14q11.2-q13. American Journal of Medical Genetics. 2006, 140(6): 567–572.