Hoofdpijn, wie kent dit vervelende gevoel nou niet? Vooral na een feestje wil ikzelf de volgende ochtend nog wel eens opstaan met een zwaar, bonkend gevoel in mijn hoofd. Deze vorm van hoofdpijn, ook wel een ‘kater’ genoemd, heeft een overduidelijke oorzaak en is heel goed vermijdbaar!

Echter, 2 miljoen Nederlanders hebben regelmatig last van zware hoofdpijnklachten. Hoofdpijn komt voor in vele varianten, de meest bekende vormen zijn migraine en spanningshoofdpijn. 500.000 Nederlanders kampen zelfs met chronische migraine klachten. Zij hebben minimaal 15 dagen per maand hoofdpijn met tenminste 8 migrainedagen. Hoofdpijnklachten hebben een belangrijke invloed op ons dagelijks functioneren, gemiddeld 70.000 Nederlanders melden zich per dag ziek in verband met hoofdpijn en dit ziekteverzuim kost jaarlijks zo’n 3 miljard euro.

De precieze oorzaak van hoofdpijnvormen als migraine en spanningshoofdpijn is (nog) niet bekend, maar in beide gevallen lijkt een verhoogde spierspanning in het gelaat en/of de nek een belangrijke rol te spelen. En laten wij bij Mooi Medisch Sportief nou net een mooi middel in huis hebben om een verhoogde spierspanning te verminderen…….Botox®!

Botox® je hoofdpijn glad

Botox® is een paar jaar geleden officieel goedgekeurd door de FDA (Food and Drug Administration) in de Verenigde Staten voor de behandeling van chronische migraineklachten. botox_mooimedischsportiefBotox® heeft een ontspannend effect op spieren doordat het eiwit de overdracht van prikkels van de zenuw naar de spier (tijdelijk) remt. Dit effect zorgt dus niet alleen voor een afname van rimpels. Per toeval werd eigenlijk ontdekt dat cliënten met cosmetisch gebruik van Botox® minder hoofdpijnklachten hadden tijdens de werkingsduur van het middel.

In de praktijk blijkt dat ongeveer 70% van de mensen met migraine of andere vormen van hoofdpijn, veroorzaakt door een verhoogde spierspanning, een duidelijke afname van de klachten ervaart. De resultaten zijn vooral goed bij cliënten die het ontstaan van de hoofdpijn goed kunnen lokaliseren. Wij kunnen dan injecties zetten op de pijnlijke punten, ook wel trigger points genoemd, bijvoorbeeld op het voorhoofd of in de nek.

Botoxinjecties ter bestrijding van hoofdpijnklachten moeten elke drie maanden herhaald worden, het effect van Botox® op rimpels houdt vaak een maand langer aan. In het Leids Universitair Medisch Centrum loopt momenteel de CHARM-studie, een wetenschappelijk onderzoek naar het effect van Botox® bij de behandeling van chronische migraine. Ondanks alle positieve verhalen die wij in de praktijk horen, zijn we erg benieuwd naar de resultaten!

De rol van je levensstijl

Naast het bestrijden van de symptomen, is het natuurlijk minstens zo belangrijk om de oorzaak voor hoofdpijnklachten te achterhalen. Bijvoorbeeld bij migraine….van migraine is bekend dat er een genetische component is, maar migraine kan ook optreden als uiting van een voedselintolerantie of een verstoorde hormonale balans, door stress of een hoog vetpercentage.

Een uitgebalanceerd voedingspatroon (eventueel aangevuld met supplementen zoals vitamine B2 en magnesium) met voldoende beweging en vooral ook ontspanning, kan bijdragen aan het voorkomen van hoofdpijn en migraine.

Meer weten over onze behandeling bij migraine en spanningshoofdpijn? Klik dan hier of maak direct een afspraak in een van onze klinieken.

Bronnen:
Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten
“Allergan Statement Regarding JAMA Publication: Botulinum Toxin A for Prophylactic Treatment of Migraine and Tension Headaches in Adults: A Meta-Analysis.” Allergan Inc. April 23, 2012.
Website LUMC, de CHARM-studie.